In een gelijkopgaande wedstrijd heeft Ghana de Verenigde Staten met 2-1 geklopt. Gyan scoorde de winnende treffer in de eerste verlenging. Ghana nam een droomstart en stond al na vijf minuten op voorsprong tegen de VS. Het was middenvelder Kevin Prince Boateng die doelman Howard met een knap afstandsschot te grazen nam. Daarna kregen beide teams enkele kansen, maar uiteindelijk ging Ghana, het enige Afrikaanse land nog actief op dit WK, met een 1-0 voorsprong de rust in.Na de pauze werden de Amerikanen beter en op het uur kwamen ze dan ook op gelijke hoogte. Jonathan Mensah legde Dempsey in het strafschopgebied tegen de grond en ref Kassai wees na de stip. Landon Donovan faalde niet en trapte zijn derde doelpunt op dit WK tegen de touwen. Het bleef 1-1, waardoor er verlengingen aan te pas moesten komen.Daarin zette Gyan Ghana meteen opnieuw op voorsprong. De Verenigde Staten gingen met de moed der wanhoop op zoek naar de 2-2, maar die viel niet.Ghana neemt het op vrijdag 2 juli in Soccer City in Johannesburg op tegen Uruguay, dat eerder op de dag Zuid-Korea uitschakelde. De Zuid-Amerikanen kwamen in Port Elizabeth al vroeg op voorsprong via Ajax-spitsNa de pauze bracht Lee Chung Yong de bordjes in evenwicht, maar tien minuten voor affluiten bezorgde opnieuw Suarez de Uruguayanen een ticket voor de laatste